VAMMAISRATSASTUS

Ratsastus tarjoaa avointa, esteetöntä ja elämyksellistä liikuntaa myös erityisryhmille.

Lajina ratsastus on kaikille samanlainen: Erityisryhmien ratsastuksessa eli vammaisratsastuksessa ratsastuslajia ei muuteta, mutta opetus, varusteet ja olosuhteet voidaan järjestää tilanteen mukaan sopiviksi. Tavoitteena on tukea ratsastajaa erilaislla toimintatavoilla ja apuvälineillä siten, että ratsastaminen onnistuu turvallisesti ja ratsastaja voi kehittyä omien mahdollisuuksiensa mukaisesti. Ratsastus- ja hevostaitojen opettelemisen rinnalla tulevat mielenvirkistys ja kunnon kohottaminen. Ratsastus voi olla kunto-, hyöty- tai terveysliikuntaa. Myös valmentautuminen ja kilpaileminen on mahdollista aina huippu-urheilutasolle ja Paralympialaisiin asti.

Vammaisratsastus on ollut osana Suomen Ratsastajainliiton (SRL) toimintaa vuodesta 1992 ja Kansainvälisessä Ratsastajainliitossa (FEI) vuodesta 2006. Kehitysvammaisten omat kilpailut siirtyivät SRL:on vuonna 2011. Kansainvälinen Special Olympics -toiminta kuuluu Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:lle.
Ratsastajainliiton jäsentallit kuuluvat ns. Green Card -järjestelmään. Järjestelmässä kaikilla säännöllisesti ratsastusta harrastaville on voimassa oleva Ratsastajainliiton jäsenseuran jäsenkortti tai Green Card -kortti. Molempiin kortteihin sisältyy tapaturmavakuutus ratsastusta harrastettaessa. Vakuutusehdoissa ei ole rajoituksia, jotka sulkisivat erityisryhmiin kuuluvat vakuutuksen ulkopuolelle.

Monet SRL:n jäsentallit tarjoavat ratsastusta myös erityisryhmiin kuuluville. Usein erityisryhmien ratsastus ainakin alkuvaiheessa toteutetaan pienryhmissä tai yksityistunneilla. Jos vamma on lievä, voi ratsastuksen aloittaa suoraan tavallisilla ratsastustunneila. Vammasta on aina hyvä kertoa ratsastuspaikkaa etsiessä.

Vammaisratsastuksen ohjaajakoulutuksen myötä Koivukaaren Ponitallilla on mahdollisuus tarjota ratsastustunteja, tenavatunteja ja hevostoimintaa myös vammaisille lapsille.

Kesällä pyrimme järjestämään päivätoimintaa heinäkuussa muutamana päivänä, kokeiluluontoisesti. Toivotaan että voimme palvella mahdollisimman laajaa asiakaskuntaa tulevaisuudessa. Erityisen Ihanat-ryhmä muodostuu noin viidestä erityislapsesta tai nuoresta näin alkuun. Jatkossa luvassa lisää, kunhan päästään vauhtiin!!

Marraskuun jälkeen tallillamme voidaan ottaa vastaan myös erityisratsajan ratsastusmerkkejä.